Πώς θα φτιάξετε ξυδάτο γαύρο σε γυάλινο βάζο

Αν αγοράσατε ένα κιλό γαύρο και θέλετε να τον συντηρήσετε για 5-6 μήνες μέσα σε γυάλινα βάζα, έτσι ώστε όποτε σας καλεί η όρεξή σας να τον έχετε στο τραπέζι σας, μπορείτε να κάνετε το εξής:

Υλικά: Για ένα κιλό γαύρο θα χρειαστείτε τρία φλυτζάνια ελαιόλαδο, δύο φλυτζάνια ξύδι και μια κουταλιά αλάτι.

Επί τω έργω τώρα: Αφού πλύνετε καλά τον γαύρο, αφαιρείτε τα εντόσθια και τα κεφάλια. Προχωρείτε στο αλάτισμα και βάζετε τους γαύρους σ΄ένα μπολ. Ρίχνετε το ξύδι, με προτιμότερο το αυθεντικό κρητικό κρασόξυδο. Σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για 3-4 ώρες.

Αφού περάσουν οι 3-4 ώρες στραγγίζετε τους γαύρους από το ξύδι και ανοίγετε κάθε κομμάτι μ΄ένα μαχαίρι, αφαιρώντας το μεσαίο κόκκαλο.

Στη συνέχεια ρίχνετε τα φιλέτα γαύρου ξανά στο ξύδι, που έχετε κρατήσει και τα αφήνετε για άλλες 2-3 ώρες.

Επόμενη κίνηση: Παίρνουμε τα φιλέτα από το ξύδι και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε γυάλινα βάζα. Καλύπτουμε τα φιλέτα  με ελαιόλαδο και βάζουμε τα βάζα στο ψυγείο, όπου το περιεχόμενό τους μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 5-6 μήνες, διατηρώντας πάντα τα φιλέτα την εξαιρετική ξυδάτη νοστιμιά τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top