Πώς θα φτιάξετε τα περίφημα κρητικά λυχναράκια

Χρόνος προετοιμασίας  50 λεπτά
Χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Μερίδες 60
Επίπεδο δυσκολίας 2

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

2kg αλεύρι φαρίνα

650 γρ. ζάχαρη

500 γρ.ελαιόλαδο

125 γρ. γάλα

100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

6 γρ. αλάτι

6 αυγά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

2 kg  μυζήθρα

300 γρ. ζάχαρη

20 γρ. βούτυρο

15 γρ. κανέλα

2 φακ. βανίλια

2 κρόκοι αυγών

4 κουταλιές μέλι

1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού

2 κρόκοι χτυπημένοι για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, το αλάτι, το γιαούρτι, το γάλα και σιγά σιγά τη φαρίνα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί καλά και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει. Περνάμε τη μυζήθρα από το μύλο των λαχανικών. Προσθέτουμε 2 κρόκους αυγών, τη βανίλια, το μέλι, το ξύσμα, μισή κουταλιά κανέλα και το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο μέτριο και το κόβουμε σε στρογγυλά φυλλαράκια. Παίρνουμε με ένα υγρό κουταλάκι γέμιση και τη βάζουμε στο κέντρο του κάθε φύλλου. Φτιάχνουμε λυχναράκια “τσιμπώντας” τη ζύμη γύρω-γύρω. Αλείφουμε τα λυχναράκια με τους 2 κρόκους, αφού τους χτυπήσουμε και τα πασπαλίζουμε με κανέλα. Τοποθετούμε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.

Πηγή : myloi kritis

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top