Πρωτοχρονιάτικο χοιρινό στη γάστρα!

Εύκολη και γρήγορη συνταγή από την αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου. Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα, και οι καλεσμένοι σας θα… γλύφουν τα δάχτυλά τους!

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 10 μεγάλες πατάτες
  • κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
  • χυμό από 2 πορτοκάλια
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. ξύδι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.

  • Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών.
  • Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επομένη καθαρίζουμε με μαχαίρι τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  • Τις στρώνουμε στη γάστρα.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
  • Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
  • Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι.
  • Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.

Πηγή: argiro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top