Πρωτοχρονιάτικο χοιρινό στη γάστρα!
Εύκολη και γρήγορη συνταγή από την αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρήγου. Μαριναρισμένο χοιρινό στη γάστρα, και οι καλεσμένοι σας θα… γλύφουν τα δάχτυλά τους!
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό μπούτι (κομμένο σε μερίδες)
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 10 μεγάλες πατάτες
- κομμένες κυδωνάτες
- 200 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μεγάλα καρέ)
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. ξύδι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κλαδάκι δεντρολίβανο φρέσκο ή ξερό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
- Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών.
- Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
- Την επομένη καθαρίζουμε με μαχαίρι τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Τις στρώνουμε στη γάστρα.
- Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
- Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι.
- Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.
Πηγή: argiro.gr