Σπήλαιο Μελιδονίου 1824: Πώς πνίγηκαν μέσα στους καπνούς 370 γυναικόπαιδα

To οστεοφυλάκιο με τα κοκκαλα των ηρώων στο κέντρο του σπηλαίου

Μεγάλη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Ένωση Μυλοποταμιτών στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2-4), στην Αθήνα.

Κυριακή 31 Μαρτίου (11.00).

Μια εκδήλωση – αφιέρωμα στα 370 γυναικόπαιδα και τους 30 πολεμιστές, που έχασαν τη ζωή τους, με φρικτό θάνατο, από τους Τούρκους στις 24 Ιανουαρίου 1824 στο Ολοκαύτωμα του σπηλαίου, που βρίσκεται στην Κοινότητα Μελιδονίου του Δήμου Μυλοποτάμου, στο Νομό Ρεθύμνου. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και συγγραφέας Ειρήνη Γαβριλάκη.

Πέρα από την επιμνημόσυνη δέηση, το βουβό χορό, τα τραγούδια της Ελληνικής Επανάστασης από την Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αστράτευτου Μαχητή της Μάχης της Κρήτης, στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Ένωσης Μυλοποταμιτών Μανώλη Κυρίμη, χαιρετισμούς από το Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου Γεώργιο Κλάδο.

Θα ακολουθήσουν η κεντρική ομιλία και στη συνέχεια ριζίτικα, παραδοσιακοί κρητικοί σκοποί με το μουσικό συγκρότημα των Χαράλαμπου Τερζάκη-Σταύρου Σουλακιώτη και το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου “Αντώνης Βασάλος”,καθώς και δεξίωση.

Είσοδος ελεύθερη.

Τηλ. επικοινωνίας: 6974 796 622 – 6976 780 800

Η σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1800 μέτρα από το χωριό Μελιδόνι Μυλοποτάμου, σε υψόμετρο 220 μ., στη δυτική πλευρά του όρους Κουλούκωνα. Ο “Γεροντόσπηλιος”, όπως λέγεται κι αλλιώς, παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, έχει πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, αλλά έχει συνδεθεί και με μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Κρητικής Ιστορίας.

Τον Οκτώβριο του 1823, 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές από το Μελιδόνι, κατέφυγαν στο σπήλαιο για ν΄αποφύγουν τον Οθωμανικό στρατό, που εγκαταστάθηκε στο χωριό, για να περάσει το χειμώνα. Οι Τούρκοι, όταν έμαθαν για τον κρυψώνα των Κρητών, κύκλωσαν το σπήλαιο και ζήτσαν απ΄ όλους να παραδοθούν, οι οποίοι, ωστόσο, αρνήθηκαν. Έως τον Γενάρη του 1824 οι Οθωμανοί έκαναν πολλές αποτυχημένες εφόδους, για να καταλάβουν το σπήλαιο. Τελικά αποφάσισαν να φράξουν την είσοδο του σπηλαίου με κλαδιά κι άλλες εύφλεκτες ύλες και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Όλα τα γυναικόπαιδα και όλοι οι πολεμιστές βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία, που προκάλεσε ο πυκνός καπνός…

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top