“Σταφύλια της άμμου” στην παραλία Κομμού

Υπάρχει μια περιοχή στη Κρήτη, όπου τα σταφύλια ωριμάζουν σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα. Αρχές Αυγούστου είναι έτοιμα για τρύγημα…

Ο λόγος για την Παραλία Κομμού, στη Νότια Κρήτη, όπου, σύμφωνα  με την ιστοσελίδα e-mesara τα αμπέλια είναι φυτεμένα στην άμμο και, όπως λένε οι κάτοικοι, η άμμος τα ωριμάζει γρήγορα και αρχές Αυγούστου ολοκληρώνεται ο τρύγος.

Παλιότερα η περιοχή έβγαζε αρκετό κρασί και καλό κρασί. Οι ποικιλίες ήταν λιάτικο και κοτσιφάλι κυριαρχούσαν. Και ήταν πολύ γνωστό στη Μεσαρά και όχι μόνο το Πιτσιδιανό κρασί, καθώς οι περιουσίες στην περιοχή του Κομμού ανήκουν στους κατοίκους των Πιτσιδίων.

Τη δεκαετία του ’80 και του ’90 τα αμπέλια είχαν εγκαταλειφθεί. Από εκεί και πέρα όμως έγιναν αναμπελώσεις και σήμερα η περιοχή πρασινίζει από τα αμπέλια.

Να σημειώσουμε ότι δύο περιοχές της Γαλλίας, παραθαλάσσιες αμφότερες, μοιράζονται το όνομα «κρασί της άμμου» ή «κρασί των άμμων». Και όπως σημειώνουν οι Γάλλοι η άμμος της Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει φιλόξενο τόπο για αμπελώνες και να παράγει εκλεκτά κρασιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top