Τηγανίτες Κρήτης: Η χειμωνιάτικη λιχουδιά

Φωτογραφία: Κρητικές Γεύσεις

Οι τηγανίτες με πετιμέζι, μια παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης, ταιριάζουν, θάλεγε κανείς, όσο τίποτε άλλο, στην χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, έτσι καθώς βγαίνουν ζεστοί, αχνιστοί, ελκυστικοί από το τηγάνι. Μια εξαιρετική χειμωνιάτικη λιχουδιά, προκλητική γεύση κόντρα στο κρύο.

Η παραδοσιακή συνταγή είναι απλή, όσο απλή είναι συγκριτικά με άλλες και η κρητική παραδοσιακή κουζίνα. Λίγα γνήσια παραδοσιακά υλικά, μαστοριά και ισορροπία στη διαδικασία της προετοιμασίας και του ψησίματος.

Δεν χωρούν στην παραδοσιακή κρητική συνταγή για τηγανίτες εξεζητημένες παρεμβάσεις με πρόσθετα υλικά, όπως αυγά, φέτα, μπέικον, ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλιες κι άλλα παρόμοια, που χρησιμοποιούνται κατά καιρούς και περιστάσεις, Η γνήσια αυθεντική γεύση θα πνιγεί, θα υποβαθμιστεί.

Τα πράγματα είναι απλά:

  • Βάζουμε σε μια λεκάνη αλεύρι, λίγο αλάτι, λίγη τσικουδιά (ρακή) και νερό και φτιάχνουμε ένα παχύρευστο χυλό, που αφήνουμε να ξεκουρασθεί για 20 λεπτά.
  • Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο- μόνο ελαιόλαδο- κι όταν γίνει καυτό, απλώνουμε το χυλό, με βρεγμένη την κουτάλα, σε μέγεθος, που θέλουμε, συνήθως 6 επί 8 εκατοστά, και αφού ροδίσει από τη μια πλευρά την γυρίζουμε από την άλλη.
  • Όταν πλέον είναι έτοιμες οι τηγανίτες μας, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια σε πιατέλα, όπου τις περιχύνουμε με πετιμέζι.
  • Πού θα βρείτε πετιμέζι; Σε καταστήματα με κρητικά προϊόντα και στην Αττική.

Από τη Μαρία Αλυγιζάκη

(Κρητικά προϊόντα “Η Κρήτη” Αλυγιζάκη)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top