Το υπέροχο λικέρ της Γαλάτειας Καζαντζάκη

Από τη Λαογράφο Ειρήνη Ταχατάκη 

Σε μια επίσκεψή μας παλιά στο σπίτι της γνωστής Ελληνίδας συγγραφέως Έλλης Αλεξίου μάθαμε το λικέρ λεμονιού, που έφτιαχνε η αδελφή της Γαλάτεια Καζαντζάκη, πρώτη σύζυγος του Νίκου Καζαντζάκη. Πήγαμε με την κόρη μου. Η Έλλη Αλεξίου μας δέχτηκε καλοσυνάτα με την κρητική φιλοξενία της.

Θέλαμε πολύ να τη γνωρίσουμε. Μας κέρασε ένα ηδύποτο γευστικότατο, άγνωστο σε μας και τη ρωτήσαμε πως λέγεται το θαυμάσιο αυτό ποτό. Μας είπε χαρακτηριστικά: “Είναι πολύ απλό ποτό από την Κρήτη. Συνήθιζε να το φτιάχνει η Γαλάτεια”.

Συνέχισε και η ίδια να το φτιάχνει και να το προσφέρει στους επισκέπτες της. Μας είπε λοιπόν:

“Παίρνομε μια μποτίλια κρητική μυρωδάτη ρακή. Βάζομε μέσα μια γεμάτη κουταλιά σούπας ζάχαρη (20 γραμμάρια). Μετά καθαρίζομε κυκλικά ένα μεγάλο φρέσκο λεμόνι. Δένομε τη φλούδα με μια κλωστή και τη βάζομε (τη φλούδα) μέσα στο μπουκάλι. Αφήνουμε την κλωστή απ΄έξω. Κλείνομε με φελλό το στόμιο. Αφήνομε το μπουκάλι πάνω στο πάγκο της κουζίνας επί 40 μέρες και όποτε το θυμηθούμε, μια-δυο φορές την ημέρα, κινούμε καλά το μπουκάλι για να πάρει η ρακή το εσάνς του λεμονιού. Το ανοίγομε μετά 40 μέρες. Αν θέλομε φτιάχνομε δύο και τρία μπουκάλια μαζί”.

 

(Φωτογραφία: Cookpad.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top